De Spoorzone: de hipste(r) buurt van Tilburg?

Afgelopen week bezocht de Studentenraad opnieuw de Spoorzone. Joep Frenken, projectleider vanuit de gemeente Tilburg gaf ons een rondleiding door dit bruisende ‘nieuwe’ stukje Tilburg. Echt nieuw is het niet, want de aanleg van de Spoorzone begon 150 jaar geleden en tot ongeveer 15 jaar geleden is dit gebied gebruikt door de NS. Tot een jaar of drie geleden lagen er plannen op tafel om de hele boel plat te gooien en de industriële panden plaats te laten maken voor hoge woontorens. Wij namen een kijkje op een hele bijzondere plek waar oud en nieuw bij elkaar komen en volop ruimte is voor mooie initiatieven.

Zo heb je misschien het initiatief Foodhall 88 al voorbij zien komen. In de komende maanden biedt deze hal de ruimte voor horecaondernemers om zich op een hippe manier te presenteren. Naast gebouw 88 komt ‘’het ontdekstation’’; een leerwerkplaats voor onderwijs en techniek. Zowel het basisonderwijs als mbo- en hbo-studenten zijn hier welkom. Wanneer we verder lopen, komen we langs de Hall of Fame (gebouw 90) waar plek is gemaakt voor de vrijetijdsbesteding van de jeugd. Het is druk in het Skate-café en op de baan wordt fanatiek geskateboard door de jeugd. De koepelhal kennen we allemaal, in elk geval van naam. Deze stadshal, waar 30 jaar geleden nog treinen aan kwamen, en die de afgelopen 20 jaar als magazijn diende, is nu vrij programmeerbaar voor grote evenementen. Zo werd deze gebruikt tijdens de TOP-week en voor het Oktoberfest. Vol trots werd ook de ‘parel van de Spoorzone’ oftewel de LocHal gepresenteerd. Over een kleine vier jaar zal hier de nieuwe Stadsbibliotheek zijn. Het plan is om in maart 2017 met de bouw te starten. De Spoorzone wordt ook gebruikt voor Tilburgse initiatieven, denk aan de Swan Market of gebouw 70 waar momenteel het Rode Kruis haar opslag heeft om pakketten voor vluchtelingen samen te stellen.

Een combinatie van onderwijs, horeca en nieuwe (startende) bedrijven is nodig om van de Spoorzone een mooi nieuw stuk bruisende binnenstad van te maken.  Op lange termijn kan de Spoorzone veel betekenen voor het imago van en de bedrijvigheid in Tilburg. Wij zijn enthousiast!

2016-02-26T12:23:32+00:00 februari 26th, 2016|Geen categorie|0 Comments

Leave A Comment