Heb jij een kamer op het oog? Check hieronder even of alles klopt!

Tilburg kent vele studenten en daarmee ook vele studentenkamers. Naast dat op kamers gaan ontzettend veel leuke dingen met zich meebrengt, is het ook zaak om goed op te letten. Hieronder hebben wij een checklist voor je klaar gezet met een aantal praktische zaken waar je op moet letten als je op kamers gaat!

  • Is sprake van legale kamerverhuur? Op de website van de gemeente Tilburg vind je een lijst met de kamerverhuurpanden die bij de gemeente geregistreerd staan. Woningen waar 3 of meer personen op kamers wonen en die niet op deze lijst staan, worden ten onrechte als kamerverhuurpand gebruikt. Bij illegale huisvesting moet de gemeente handhavend optreden, wat kan betekenen dat je daar niet kunt blijven wonen.

 

  • Betaal je geen onterechte bemiddelingskosten? Bemiddelingsbureaus mogen over het algemeen geen bemiddelingskosten in rekening brengen aan de huurder wanneer zij handelen in opdracht van de verhuurder. Op de website van ACM Consuwijzer kun je meer informatie vinden over bemiddelingskosten en wat je moet doen als je onterecht deze kosten betaald hebt.

 

  • Is je huurprijs niet te hoog? Een huisbaas mag niet zomaar elke huurprijs vragen voor een studentenkamer of huurwoning. De maximaal redelijke huur van woonruimte kun je nagaan via de huurprijscheck van de Huurcommissie. Via deze link kan je je maximale redelijke huur van je kamer berekenen en via deze link de huur van een zelfstandige huurwoning.

Heb je nog andere vragen of heb je meer info nodig? De website van het Juridisch Loket geeft veel informatie. Je kan je vraag ook stellen bij het Juridisch Loket of de Rechtswinkel Tilburg. Zij kunnen je helpen met (gratis) juridisch advies. Illegale kamerverhuur kun je melden bij Centraal Meldpunt gemeente Tilburg.

Als je verder nog vragen hebt, kun je deze ook altijd mailen naar info@studentenraadtilburg.nl en helpen wij je graag verder!